Fan van Feyenoord
Nieuws

Over Fan van Feyenoord Rotterdam

Feyenoord: rood-witte trots aan de Maas

De grootste club van Rotterdam heeft de allure van een Europese grootmacht en hunkert structureel naar successen die, als ze eenmaal worden behaald, leiden tot pure volksvreugde. Feyenoord heeft niet de grootste prijzenkast van Nederland, maar bij de bekers en schalen die erin staan, heeft elke generatie supporters in De Kuip onmiskenbaar zijn of haar verhaal. De achterban is in potentie misschien wel de grootste, maar kende ook periodes van afkeer van de club. De Kuip is onlosmakelijk met het meeslepende verhaal van de club verbonden, maar zal er in de huidige vorm niet voor de eeuwigheid staan. Om nationaal en international te kunnen blijven aanhaken, zal de hele club met zijn tijd mee moeten gaan met respect voor het verleden en houdbare tradities.

Heel lang geleden, op 19 juli 1908, werd in Café De Vereeniging de voetbalclub Wilhelmina opgericht. Een jaar later volgde een fusie met Volharding tot Hillesluisse Football Combinatie, kortweg HFC. Die naam werd later gewijzigd naar RVV Celeritas. Na de aansluiting van de nationale bond moest nogmaals van naam gewisseld worden en zo ontstond in 1912 de Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Om de internationale uitspraak eenvoudiger te maken, werd in 1971 de ‘ij’ vervangen door de ‘y’ en zo kennen we de profs van Feyenoord nu dus ook in Nederland al een ruime eeuw.

In 1924 werd Feyenoord voor het eerst landskampioen en dat werd gevierd als overwinning van het arbeidersvolk, dat de traditionele eliteclubs versloeg. Vier jaar later werd het tweede landskampioenschap behaald. Het nationale bekertoernooi werd in 1930 en 1935 een prooi voor de club van Rotterdam-Zuid dat actief was aan de Kromme Zandweg. Door de groeiende publieke belangstelling zag de club de noodzaak om een terrein in de Varkenoordse polder te verwerven. Ondertussen waren er nieuwe sportieve successen – kampioenschappen in 1936, 1938 en 1940 – en werd in 1937 het nieuwe stadion geopend.

Pas in 1961 en 1962 volgde er nieuw nationaal succes met het zesde en zevende landskampioenschap. In 1961 beleefde de club daardoor Europese avonturen en volgden massale uittochten naar Europese uitduels. In 1965 werd voor het eerst ‘de dubbel’ gepakt. Het begon van een zeer succesvolle periode, met nog een ‘dubbel’ ni 1969 en het landskampioenschap van 1971. Maar in 1970 werd Feijenoord de eerste Nederlandse winnaar van de Europa Cup I, de huidige Champions League. Ook pakte de club datzelfde jaar de wereldbeker. Spelers als Wim Jansen, Willem van Hanegem en Coen Molijn maakten naam onder leiding van trainer/coach Ernest Happel.

In 1974 werd naast de elfde landstitel ook de UEFA Cup in de wacht gesleept. Na de KNVB-beker van 1980 werd in 1984 opnieuw de dubbel gepakt. Na de bekerwinst in 1991, 1992, 1994 en 1995 en de landstitels van 1993 en 1999 en supercups in 1991 en 1999, wist Feyenoord de prijzenkast in de 21ste eeuw niet meer zo frequent aan te vullen. In 2002 werd de UEFA Cup gewonnen en in 2008 de KNVB-beker. Na een periode van grote financiële problemen was in 2016 de KNVB-beker de eerste van vijf prijzen in korte tijd. In 2017 was er de 15de landstitel en in 2018 de 13de KNVB-beker. Daar kwamen nog eens de Johan Cruijff Schalen van 2017 en 2018 bij.

Deze sportieve opleving gaf iedereen en alles binnen en rond Feyenoord de kans te dromen van nog meer successen. Het stadiondossier en de plannen die de gemeente en de club hebben voor de verdere toekomst, zullen van grote invloed zijn op het ambitieniveau van de club. Blijft alles bij het oude, zal Feyenoord ingehaald worden door de tijd. Weet de slapende reus uit Rotterdam-Zuid een formule te vinden om de tradities en historie een functionele plek te geven in een modern toekomstplan, dan blijft de club in potentie een grote speler in Europees verband.